rosegoldstrike

Alla inlägg under juni 2011

Av Malin & Tjossan - 9 juni 2011 18:21

 

Med många tankar i huvudet lyfte jag sakta upp Tjossan i famnen som fortfarande sov. Idag blir lilla valpen ett halvår gammal och jag visste att det var dags för det jag gjort sedan hon bara var några veckor gammal. Jag skulle mäta hennes höjd och vikt. Det var med nyfikna steg jag gick upp för trappan med en halvt vaken Tjossan i famnen, för att komma till vågen. Jag klev på först för att mäta min vikt.. *Pip pip* ekade i mitt huvud när jag insåg att vågen "bestämt" min vikt. Därefter plockade jag upp TJ i famnen för att se vår gemensamma vikt och sedan räkna ut hennes. Det kändes som det tog en evighet innan vågen ville bestämma sig för vår vikt tillsammans, men tillslut tjöt den precis likadant som tidigare... Jag kastade hastigt ned en blick för att kunna se vad det stod. Snabbt räknade jag ut att hennes vikt stod på 5,5 kg. Lika snabbt som jag räknat ut hennes vikt tänkte jag på rasstandarden: "Bör ej överstiga 5,5 kg". Så, vad händer nu? Tjossan är enbart ett halvår gammal och väger redan 5,5 kg. Hon är definitivt inte tjock eller rund på något vis, utan ser och känns helt sund ut! Jag har ingen större erfarenhet av rasen och vet inte hur noga u-domarna är angående detta... Äh, det är ju en "rejäl tik" jag har med stor personlighet och som rör sig med bland de vackraste rörelserna jag någonsin sett hos en hund. Hon slår ut allt motstånd, bara bordsträningen med främmande folk har gett resultat. Fortsatt träning: såklart! Dessutom är hon snabb som vinden på Agilitybanan ~ Jo ni hörde rätt, vi har påbörjat Agility.. Jag har nog blivit tio år igen för Agility var något jag tyckte om då.. Haha  


Med en något piggare hund i famnen gick jag nedför trapporna för att ställa henne mot kylskåpet, måla ut en prick på dörren som i samma höjd som hennes manke markerades. Måttbandet fram och den visade 31 cm. Rasstandarden igen, en tik bör vara max 30 cm hög... STANNA I VÄXTEN HUND! Hihi, nej, skämt åsido. Jag vet att det är en stor tik jag har, en extra T-Rex i familjen då mammas ena tik brukar kallas för T-Rex då även hon är något stor.. Men, trots att hon väger på gränsen till för mycket och är enligt rasstandarden för stor för att vara tik så är hon ändå min ängel till valp. Jag har sett och stött på många Kineser som enligt rasstandarden är för stora men som har gått bra på utställning ändå. Tror egentligen att det hela handlar om hur hunden betér sig i ringen. Det är ingen exteriörbeskrivning direkt (...som man måste göra för att få titeln Korad) där hunden blir poängsatt i olika delar av rasstandarden, för att se om den följer/hur mycket den följer standarden... Vad jag har märkt så är det Kineserna som sticker ut tack vare personlighet, rörelser, vinklar osv. som går bra - och det har ju min Kines gott om... TROTS att hon är "för hög"..


Hon är en fantastisk Kines enligt mig och enligt många andra jag stött på. Det där fixar vi gaaaaalant ändå!   


Over n' out!



Av Malin & Tjossan - 4 juni 2011 13:45

Jo jag vet... Jag har hört flertal av mina polare sagt att det är jätte kul att läsa om Tjossan, men att de inte förstår hälften av det jag skriver, dvs. mindre kul... Det eviga hund-bladdret om rasstandard och stamtavla är det klart att inte alla förstår. Därför har jag faktiskt idag skapat en ny kategori: "hund-bladdret", där jag mer eller mindre djupt förklarar olika termer inom hundvärlden.. TACK ska ni säga nu, hihi!   


Ras:
Är en viss grupp individer inom en djurart, som delar vissa karakteristiska ärftliga drag. Schäfer, Golden Retriever, Chinese Crested, Border Collie är olika raser som delar karakteristiska drag ~ utseende, personlighet osv.


Rasstandard:
Är ett specifikt dokument, ett papper som bestämmer hur en ras ska se ut och vara. Vi människor får se ut precis som vi vill utan att det finns något rätt eller fel, men hos raser finns det alltså ett dokument där det beskrivs hur en specifik ras ska se ut och hur den ska vara, det kallas rasstandarden. I CC:ns, den ras Tjossan är, rasstandard står det skrivet att en sådan alltid ska vara gladlynt och aldrig ilsken, är en Kines ilsken så strider den mot "perfektionen". I denna står det även hur hög en Kines ska vara och hur mycket den bör väga, som jag så ofta tjatar om i bloggen. I rasstandarden beskrivs även hur rasens päls ska vara för att vara korrekt, ja, till och med hur öronen ska vara satta beskrivs i en rasstandard. En sådan finns för att uppfödare enklare ska veta vad de ska sträva efter och vilka djur de ska låta paras. Så om de exempelvis parar en ilsken Kines, strävar de mot perfektionen, mot rasstandarden... E ni med?


Stamtavla:
Är en beteckning på ett snarlikt släktträd hos djur, som visar mor och farföräldrar.

Detta är min otroligt fula"stamtavla" jag snabbt slängde ihop i paint   . En sådan finns även hos hundar, där man alltså kan se vilka hundar som är besläktade med just min hund. I en stamtavla står det dock inte "mamma" och "farfar", utan det står mammans namn. Ex. Sun-Hee's Shoot from the Hip, som Tjossans mamma heter men som kallas Rosenblad. Jag har visat hur hundarna som är besläktade med din hund är placerade i en stamtavla.  



Det får räcka för denna gång.. Nu bjuds' det på lite färska T-bilder:



  


  



 



Fakta Tjossan

Namn: Sun-Hee's Rose Gold Strike

Ras: Chinese Crested Powder Puff, s.k. Kines

Född: 2010-12-09

Färg: Viltfärgad

Hälsostatus: För ung

Utställning: HP 3:e plac, inoff.

Stamtavla

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Kategorier

Mina vänner

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards